2 Jajka Dziennie – Zobacz Co dzieje się z Twoim ciałem!
Jedz 2 jajka każdego ranka i to jest to, co dzieje się z twoim ciałem.
2 Jajka Dziennie – dlaczego warto?
W sieci krąży wiele błędnych informacji na temat jaj. W rzeczywistości, jaja zawsze były podstawą od niepamiętnych czasów i w wielu kulturach, i to nie bez powodu. Niezależnie od tego, czy wolisz jajka gotowane, jajecznicę, czy też gotowane w kiosku, nie można zaprzeczyć, że jedzenie ich każdego ranka przynosi korzyści zdrowotne.
Tak, żółtka mają wysoki poziom cholesterolu, ale to coś więcej niż tylko liczby.
Jeśli chodzi o cholesterol, im więcej go jesz, tym mniej twoje ciało produkuje.
W związku z tym, zjedzenie 2 jajek nie zwiększy poziomu cholesterolu.
W rzeczywistości, twój organizm skorzysta na tym na różne sposoby, na przykład na lepszym zdrowiu oczu, o czym będziemy rozmawiać dalej, więc nie idź jeszcze!
Podnosi “dobry” poziom cholesterolu
HDL oznacza lipoproteinę o dużej gęstości i jest często znany jako dobry cholesterol. Spożywanie 2 jajka każdego ranka pomoże zwiększyć HDL. Im wyższy poziom HDL, tym mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych. Badanie wykazało, że spożywanie 2 jajek dziennie przez sześć tygodni zwiększyło poziom HDL o 10%.
Dostarcza Twojemu organizmowi białka i aminokwasy
Białka są integralne, ponieważ są wykorzystywane do tworzenia tkanek i molekuł, które służą zarówno do procesów strukturalnych i funkcjonalnych. Dlatego też jest niezwykle ważne, aby otrzymać wystarczającą ilość białka. Można to osiągnąć jedząc codziennie rano 2 jajka, ponieważ są one doskonałym źródłem białka. Co więcej, jaja zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które pomagają Twojemu organizmowi naprawdę zmaksymalizować zawarte w nich białko. Posiadanie wystarczającej ilości białka w organizmie może pomóc w utracie wagi, obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć masę mięśniową, aby wymienić tylko niektóre.
Dostarcza ważny składnik odżywczy o nazwie cholina
Jajka są świetnym źródłem choliny. Cholina jest substancją odżywczą, która jest obca dla wielu, mimo że jest niezwykle ważną substancją. Często ta substancja odżywcza jest pogrupowana z witaminami z grupy B. Jej podstawową rolą jest budowa błon komórkowych i produkcja cząsteczek sygnalizacyjnych w mózgu. Nawet pojedyncze jajko zawiera już ponad 100 mg choliny.
Korzyści dla zdrowia oczu z uwagi na obecność niektórych składników odżywczych
Wraz z wiekiem, nasz wzrok ma tendencję do obniżania się.
Na szczęście, wiele składników odżywczych pomaga przeciwdziałać niektórym procesom zwyrodnieniowym oczu.
Luteina i zeaksantyna to dwa z tych składników odżywczych.
Te przeciwutleniacze gromadzą się w siatkówce oka, co może zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Żółtka jaj są źródłem znacznych ilości tych silnych składników odżywczych.
Jaja są bogate w witaminę A
Niedobór witaminy A jest główną przyczyną ślepoty.
Jedzenie 2 jajek dziennie sprawia, że czujesz się syta na dłużej. Jaja są bardzo sycące, głównie dlatego, że są zapakowane w białko, które jest zdecydowanie najbardziej nasyconym makroelementem. W rezultacie może to zmniejszyć późniejsze spożycie kalorii. Jedno z badań dotyczących kobiet z nadwagą wykazało, że przejście na jajka zamiast bajgli na śniadanie zwiększyło poczucie pełności. Tak więc, przez następne 36 godzin zjadały mniej kalorii. Niezależnie od tego, w jaki sposób chcesz, aby Twoje jajka były gotowane, mogą one pomóc Ci pozostać zadowolonym po posiłku lub pomiędzy posiłkami.
Na szczęście, jajka są pyszne w prawie każdy sposób, w jaki je robisz.
Są również niedrogie, więc włączenie ich do porannego posiłku jest bardzo łatwe.
A może masz specjalny przepis na jajka, którym chcesz się podzielić?
Skomentuj swoją odpowiedź poniżej.