Produkty pszczele – dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do diety
Społeczeństwo coraz bardziej świadomie podchodzi do sposobu odżywiania i składników, które konsumuje się na co dzień. Obecnie częściej stawia się na produkty pochodzenia naturalnego, mające zbawienny wpływ na ludzki organizm. Do grupy popularnych i cenionych składników zalicza się bez wątpienia produkty pszczele. Które z nich są warte uwagi i dlaczego? Jakie zalety wiążą się z ich uwzględnieniem w diecie? Czytaj dalej i dowiedz się, dlaczego warto je spożywać.
Produkty pszczele – co kryje się pod tą nazwą?
Wiele osób myśli, że pszczoły dostarczają nam jedynie miodu. Robią one jednak o wiele więcej. Wśród produktów pszczelich wyróżnia się szczególnie propolis, pierzchnę i pyłek kwiatowy. Uznaje się je za najlepsze suplementy diety, które znajdą zastosowanie w niemal każdym domu. Pyłek kwiatowy jest zbierany i przetwarzany przez pszczoły. Robotnice mieszają go ze swoją śliną, czego efektem są granulki – w takiej postaci znajdziemy ten produkt w sprzedaży. Pierzcha z kolei uznawana jest za największy skarb pochodzący z ula. To nic innego jak pyłek zebrany z kwiatów, przeniesiony do specjalnych plastrów, a następnie zalany miodem. W takim procesie ulega on fermentacji, dzięki czemu zmienia swój skład. Równie cennym suplementem jest propolis, czyli kit pszczeli.
Jakie właściwości mają produkty pszczele?
Produkty pszczele uznawane są za składniki z grupy superfoods, czyli są żywnością pochodzenia naturalnego, niezwykle bogatą w składniki odżywcze. Przede wszystkim ich skład bogaty jest w witaminy – m.in. z grupy A, C, E, D czy H. Mają one właściwości immunostymulujące i adaptogenne, czyli wspierają naturalną odporność organizmu i pozwalają przygotować się mu na dodatkowe obciążenie, np. związane z wysiłkiem fizycznym lub umysłowym. Działają też wspomagająco w łagodzeniu objawów zaburzeń hormonalnych. To znane wszystkim, naturalne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się skóry. Propolis uznawany jest także za naturalny antybiotyk, który wspomaga proces leczenia infekcji wirusowych. Pierzcha natomiast korzystanie wpływa na walkę z nowotworami i anemią.
Kiedy warto sięgnąć po produkty pszczele?
Produkty pszczele to naturalne suplementy. W związku z tym powinny na stałe znaleźć miejsce w naszej diecie. Szczególnie poleca się je osobom, które cierpią na częste infekcje związane z nie do końca prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Pierzcha dodatkowo łagodzi stres i może pomóc uporać się z uporczywym zmęczeniem. Cierpiący na infekcje wirusowe, choroby stawów czy dolegliwości wątrobowe powinni sięgnąć po propolis, natomiast pyłek kwiatowy doskonale wspomaga walkę z cukrzycą. Ogromną zaletą wszystkich tych składników jest to, że mamy je właściwie na wyciągnięcie ręki. Zdrowe i przebadane produkty pszczele znajdziesz nawet online, np. w e-sklepie https://strefa-zdrowia.eu/pl/c/Produkty-pszczele/66. Sklep Strefa Zdrowia zna się na zdrowym odżywianiu i oferuje tylko certyfikowane produkty najlepszej jakości.
W jaki sposób spożywać produkty pszczele?
Przyjmowanie produktów pszczelich jest banalnie proste – możesz spożywać je w niemal dowolny sposób. Pierzchę można dodawać do jogurtów, koktajli czy napojów. Z powodzeniem pozwala zastąpić nawet odżywkę stosowaną przez sportowców. Z kolei pyłek kwiatowy najczęściej spożywa się bezpośrednio, zalewając ziarenka wodą. Nie zaleca się jedynie, by poddawać te składniki obróbce termicznej – tracą wówczas swoje właściwości. Proste rozwiązania są najlepsze – nic więc dziwnego, że wszystkie produkty pszczele świetnie smakują w połączeniu z miodem.