Imbir właściwości – 10 niezwykłych zalet i zastosowań
Imbir właściwości – czyli dlaczego warto dołączyć Imbir do swojego codziennego menu!
Uwielbiam smak imbiru. Jest on stosowany w wielu daniach, a nawet deserach. Imbir pojawia się w różnych kuchniach na całym świecie. Zobaczcie dlaczego i jakie korzyści dla zdrowia ma imbir.
Zobacz krótki film o właściwościach imbiru
Dlaczego imbir?
Imbir uprawiany jest od ponad 2000 lat. Medycyna chińska zaleca stosowanie imbiru, aby pomóc leczyć i zapobiegać wielu problemom zdrowotnym. Ostatnio stał sie również modnym hitem w dietach odchudzających. Oczywiście zazwyczaj nowinki takie są modne dzięki celebrytom. W tym przypadku propagatorkom jest Angelina Jolie, która ponoć dzięki herbacie z imbiru szybko wróciła do figury po ciąży.
Imbir właściwości – oto lista niektórych niesamowitych korzyści, o których warto wiedzieć.
Imbir i 10 niezwykłych właściwości
1. Imbir zwiększa przepływ energii w organizmie oraz przyspiesza przemianę materii naszego organizmu.
2. Imbir zawiera chrom, magnez i cynk, które mogą przyczynić się do poprawy przepływu krwi w organiźmie, jak również zapobiec dreszczom, gorączce i nadmiernemu poceniu się.
3. Imbir to skuteczne remedium na mdłości związane z chorobą lokomocyjną.
4. Imbir poprawia wchłanianie i przyswajanie istotnych składników pokarmowych w organizmie. Czyni to poprzez stymulację wydzielania enzymów żołądka i trzustki.
5. Imbir jest stosowany od tysięcy lat jako naturalny środek przy leczeniu przeziębienia i grypy.
6. Imbir zwalcza dolegliwości żołądkowe. Poprawia wchłanianie.
7. Imbir zmniejsza ból i stan zapalny. Zawiera jedną z najsilniejszych substancji przeciwzapalnych i jest naturalnym, silnym środkiem przeciwbólowym.
8. Imbir wzmacnia odporność i pomaga poprawić system odpornościowy organizmu.
9. Spożywanie kilku gram imbiru dziennie może pomóc uniknąć potencjalnego ryzyka udaru mózgu poprzez likwidowanie złogów tłuszczowych z tętnic.
10. Imbir dzięki właściwościom przeciwutleniającym ma działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej zostało przebadane działanie lecznicze i prewencyjne w przypadku raka jelita grubego. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wykryły, że imbir może spowolnić wzrost komórek nowotworowych.
Jak przechowywać imbir? Przepis na herbatę z imbirem – wersja szybka
Kup imbir najlepiej duże kawałki, które będą się dobrze obierały i tarły na tarce. Obierz imbir ze skórki i utrzyj na tarce – strona z małymi oczkami. Utarty imbir umieść w słoiczku i dodaj do niego pół świeżo wyciśniętej cytryny. Może być cała cytryna. To wszystko zależy ile imbiru utarłeś i jak bardzo lubisz cytrynę.Taki słoiczek śmiało w lodówce może stać przez kilkanaście dni. Codziennie do herbaty dodaj sobie łyżeczkę tak przyrządzonego imbiru. Zobaczysz herbata będzie mocno imbirowa, aromatyczna. A aromat i właściwości imbiru w 100% wykorzystane. Smacznego!
Przepis na aromatyczną herbatę z imbirem
Herbata z imbirem, cynamonem i miodem – zdrowa, aromatyczna i smaczna. Wniesie do każdego domu wspaniały zapach …..
Poniżej przepis:
Składniki:
- Łyżeczka czarnej herbaty liściastej (polecam Yunnan)
- kilka kawałków pałeczek cynamonu
- kilka ziaren goździka
- kardamon
- kawałek około 2 cm obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru
- cytryna, wcześniej sparzona
- Do posłodzenia ksylitol, stewia lub miód (uwaga nie dodajemy miodu do wrzątku!)
Jak zrobić:
Najlepiej w garnku zagotuj wodę z herbatą. Dodaj przyprawy, a gdy napar ostygnie dodaj sok z cytryny. Na końcu posłodź swoją ulubioną alternatywą cukru: miodem, stewią lub ksylitolem. Przelewaj do kubków przez sitko.
Na lato super jest lemoniada imbirowa: posiekany imbir zalewamy wrzątkiem i czekamy az ostygnie. Natsepnie dolewamy sok z cytryny i mieszamy z miodem. Dolewamy wody, wrzucamy pół pokrojonej w plasterki cytryny i ewentualnie listki miety. Podajemy z kostkami lodu.