PRZEPISY

Brownie z fasoli przepis na zdrowe ciasto bez mąki i cukru

Przepis na zdrowe brownie z fasoli bez mąki i cukru

Już kilka przepisów publikowaliśmy dla Was na blogu. Dziś zrobiliśmy świetne ciasto bez mąki i cukry czyli brownie z fasoli. Inspiracją był dla nas przepis ze strony http://www.wiem-co-jem.pl/ Ciasto szybko się robi, mało naczyń brudzimy – dosłownie potrzebna nam będzie tylko jedna duża miska.

Zobacz krótki film. 

Oto przepis na brownie z fasoli, ciasto które zaskoczy niejednego z Was.

etap 1 przygotowanie produktów

Aby przygotować brownie z fasoli, potrzebne nam będą następujące produkty:

– puszka czerwonej fasoli – 1 szt.

– jajka – 2 szt.

– banan – 1 szt.

– łyżka kakao

– łyżka oleju kokosowego

– łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

– 100 g ksylitolu (wystarczy pół szklanki, banan też jest słodki!)

Do pieczenia będziemy potrzebowali blaszki, moja była mała o wymiarze 20 cm x 10 cm oraz blendera.

Otwieramy puszkę z fasolą, odsączamy oraz płuczemy fasolę (kilka razy w zimnej wodzie) i delikatnie ją osuszamy. Dodajemy dwa jajka.

Kroimy banana i wrzucamy do miski.



Przepis na zdrowe brownie z fasoli bez mąki i cukru

Dodajemy ksylitol, olej kokosowy oraz proszek do pieczenia.

Nie zapominamy o kakao, które to zrobi z naszego ciasta prawdziwe brownie oraz dodajemy łyżkę oleju kokosowego.

Wszystko blendujemy, ciasto musimy dobrze napowietrzyć i zmiksować, dlatego bledujemy długo, do uzyskania aksamitnie gładkiej masy. Około 6 minut.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190°C, funkcja góra-dół i pieczemy przez około 50-60 minut. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy.

Jak się brownie z fasoli upiecze poczęstujcie koniecznie sąsiada, znajomego. Zobaczycie ich zdziwione miny, kiedy się dowiedzą, że bazą ciasta jest czerwona fasola, zupełnie nie wyczuwalna.

Brownie z fasoli ma około 144 kcal w 100 g również źródła podają, że: 7 g białka, 4,9 g tłuszczu, 4,5 błonnika i 19,4 węglowodanów.

Opcjonalnie pod koniec pieczenia możemy zrobić polewę czekoladową. Ciasto wtedy nie będzie już tak mocno fit, ale udekorowane na pewno będzie i dobrze wyglądało i jeszcze lepiej smakowało. Ponoć najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, ale nasze nie dotrwało do tego etapu:)

Smacznego!

ZdrowieFit

Share
Published by
ZdrowieFit

Recent Posts

Preparat na zaburzenia krążenia obwodowego

Zaburzenia krążenia obwodowego to powszechny problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak…

3 miesiące ago

Podolog – specjalista chorób i nieprawidłowości stóp

Stopy są niezwykle istotną częścią naszego ciała. To one noszą nas przez życie, absorbując ogromne…

7 miesięcy ago

Dotyka nie tylko palaczy tytoniu. Dowiedz się, co to jest POChP

POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) to jedna z najpoważniejszych i najczęściej diagnozowanych chorób układu oddechowego.…

8 miesięcy ago

Nawracające infekcje dróg oddechowych – jak zapobiegać?

Infekcje dróg oddechowych są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie.…

1 rok ago

Masło orzechowe 100%: co warto o nim wiedzieć?

Twoja pociecha uwielbia masło orzechowe? Ty zaś, jako rodzic, zdajesz sobie sprawę, że tego typu…

2 lata ago

Podkłady mineralne — czy warto zrezygnować z tradycyjnych kosmetyków i postawić na naturalne składniki?

Dobór podkładu do typu skóry nie jest rzeczą prostą i potrafi przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie…

2 lata ago