Cynamon posiada długą historię zarówno jako przyprawa oraz jako lek. W czasach starożytnych przyprawa była tak wysoko ceniona, że uznano ją cenniejszą od złota. Cynamon pozyskiwany jest z wysuszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w postaci lasek/wysuszonych rurek lub drobnego proszku. Cynamon ma przyjemny zapach i słodki, ciepły smak. Najważniejsze korzyści zdrowotne pochodzą z olejków eterycznych znajdujących się w korze. Oleje te zawierają aktywne składniki zwane aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamylowy. Cynamon zawiera również silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwzakaźne. Jest to wyjątkowe źródło antyoksydantów i minerałów takich jak wapń, mangan, żelazo i błonnik – wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które pomagają utrzymać zdrowe ciało. Ponadto, jest naturalnym źródłem cukrów, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
1. Kontrola cukru we krwi
Cynamon ma znaczące korzyści dla osób z cukrzycą typu 2. Regularne spożywanie mniej niż pół łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi. Łatwo cynamon włączyć do swojej codziennej diety. Wystarczy rano posypać cynamonem płatki owsiane czy dodać szczyptę do herbaty lub kawy wieczorem.
2. Usprawnia funkcję mózgu
Badania wykazały, że cynamon znacznie poprawia sprawność umysłową. Wystarczy sam zapach, aby zwiększyć aktywności mózgu, a co za tym idzie zwiększyć procesy poznawcze oraz koncentrację. Poleca się przed egzaminem wypić herbatę z cynamonem, aby uspokoić umysł i nerwy.
3. Obniża ryzyko chorób serca
Ze względu na właściwości przeciwzapalne cynamon jest bardzo skuteczny w ochronie serca i tętnic. Pomaga obniżyć poziom “złego” cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko zawału serca.
4. Poprawia krążenie krwi
Cynamon zawiera związek o nazwie kumaryna, która ma właściwości rozrzedzania krwi. To pomaga poprawić krążenie krwi w całym ciele. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że zbyt dużo kumaryny może prowadzić do uszkodzenia wątroby, dlatego najlepiej jest spożywać cynamon w małych ilościach.
5. Chroni przed zaburzeniami neurologicznymi
Cynamon ma silne właściwości antyzapalne i przez to chroni tkaniki mózgu przed licznymi zaburzeniami neurologicznymi. Cynamon może być jedną z najbezpieczniejszych metod spowolnienia postępów takich chorób jak Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane, nowotwory mózgu czy zapalenie opon mózgowych.
6. Poprawia funkcjonowanie jelita grubego
Cynamon jest doskonałym źródłem błonnika, wapnia i manganu. Kombinacja ta poprawia funkcjonalność jelita grubego. Zarówno wapń, jak i błonnik wiążą kwasy żółciowe i pomagają usunąć je z organizmu. Zmniejszają przez to ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Błonnik pokarmowy jest również bardzo użyteczny w łagodzeniu objawów zespołu nadwrażliwości jelita grubego, w tym biegunki i zaparć.
7. Zapobiega nowotworom
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Teksasie, cynamon może zmniejszyć wzrost komórek nowotworowych w organizmie, a gdy będziemy spożywać go regularnie, może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Cynamon pomaga również zmniejszyć tempo wzrostu komórek rakowych białaczki i chłoniaka.
8. Redukuje zły cholesterol
Cynamon może znacznie obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL (“złego cholesterolu”) we krwi, co obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Składnik aktywny, polimery methyl hydroxy chalcone, obecne w cynamonie zwiększają zdolność komórek do metabolizowania cukru nawet do 20 razy. Aby pomóc kontrolować poziom cholesterolu, wystarczy raz dziennie posypać kawę szczyptą cynamonu.
9. Dobry na kaszel, katar, przeziębienie
Cynamon przynosi ulgę podczas kataru i kaszlu. Pomaga zwalczyć infekcję dróg oddechowych, łagodzi ból gardła. Jeśli masz przeziębienia lub kaszel, przygotuj mieszaninę letniej wody z miodem oraz dodaj 1/4 łyżeczki cynamonu i taki napój pij dwa razy dziennie, po śniadaniu i przed snem.
10. Cynamon z miodem na ból stawów
Cynamon w połączeniu z miodem może pomóc wyleczyć przewlekłe zapalenie stawów. Badania wykazały, że pacjenci którym podano pół łyżeczki cynamonu w proszku w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem, po tygodniu odczuli znaczącą ulgę w bólu stawów.
Pomimo, że cynamon ma wiele korzyści dla zdrowia, należy uważać i nie spożywać go w nadmiernych ilościach. W rzeczywistości, w dużych ilościach może uszkodzić wątrobę. Również kobiety w ciąży powinny być ostrożne przy spożywaniu cynamonu.
Zaburzenia krążenia obwodowego to powszechny problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak…
Stopy są niezwykle istotną częścią naszego ciała. To one noszą nas przez życie, absorbując ogromne…
POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) to jedna z najpoważniejszych i najczęściej diagnozowanych chorób układu oddechowego.…
Infekcje dróg oddechowych są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie.…
Twoja pociecha uwielbia masło orzechowe? Ty zaś, jako rodzic, zdajesz sobie sprawę, że tego typu…
Dobór podkładu do typu skóry nie jest rzeczą prostą i potrafi przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie…