Poznaj 9 super produktów – które pomogą oczyścić wątrobę
1. Czosnek
Czosnek jest świetny do oczyszczenia wątroby. Składnik niezbędny każdej diety wątrobowej. Czosnek zawiera dwa naturalne związki zwane: allicyny i selen, które ułatwiają proces oczyszczania wątroby i chronią wątrobę przed toksycznymi uszkodzeniami.
Ponadto, czosnek obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, które przeciążają wątrobę i utrudniają jej funkcjonowanie.
Oczywiście należy stosować świeży, surowy, czosnek, zamiast przetworzonego, mielonego czy w proszku.
Dobrze jeść 2-3 surowe ząbki czosnku dziennie. Warto dodawać go do przygotowywanych dań, tak często jak tylko jest to możliwe.
2. Grejpfrut
Grejpfrut jest znakomitym źródłem witaminy C, pektyn oraz przeciwutleniaczy, stąd w naturalny sposób wspomaga proces oczyszczania wątroby. Zawiera także glutation, potężny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i odtruwa wątrobę. Glutation pomaga również w detoksykacji metali ciężkich.
Zaleca się pić świeżo wyciśnięty sok grejpfrutowy lub zjeść owoc grejpfruta codziennie na śniadanie.
Przeczytaj również, jak grejpfrut pomaga przyspieszyć metabolizm.
3. Buraki
Buraki to kolejny super produkt, który oczyszcza wątrobę. Dzięki zawartości flawonoidów roślinnych oraz beta-karotenu, buraki pomagają stymulować i poprawiają funkcjonowanie wątroby. Ponadto buraki maja właściwości naturalnego oczyszczania krwi.
Dlatego wystarczy dodać świeże buraki lub sok z buraków do codziennej diety.
4. Cytryna
Cytryna pomaga w detoksykacji wątroby głównie ze względu na przeciwutleniacze D-Limonen w niej zawarte. Przeciwutleniacze pomagają uaktywnić enzymy w wątrobie, pomocne w detoksykacji.
Ponadto, duża ilość witaminy C w cytrynach pomaga wątrobie produkować więcej enzymów, które wspomagają trawienie. Cytryny zwiększają również absorpcję minerałów w wątrobie.
Dlatego pamiętaj, aby dodać cytrynę do swojej diety, możesz pić codziennie rano wodę z cytryną.
5. Zielona herbata
Poprzez codzienne picie zielonej herbaty, możemy pomóc naszemu organizmowi wypłukać toksyny i złogi tłuszczu, jednocześnie zwiększając poziom nawilżenia.
Badania opublikowane w 2002 roku przez International Journal of Obesity stwierdził, że katechiny występujące w herbacie stymulują katabolizm lipidów w wątrobie. To z kolei zapobiega akumulacji tłuszczu w wątrobie. Ten zdrowy napój chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, takich jak m.in. alkohol.
Zielona herbata jest również korzystna w leczeniu lub zapobieganiu chorobom wątroby. Badania opublikowane przez Cancer Causes and Control w 2009 roku, wykazały, że ludzie, którzy piją zieloną herbatę mają niższe ryzyko zachorowania na raka wątroby.
Dlatego pij 2 do 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie. W razie potrzeby można osłodzić herbatę z miodem.
Zielona herbata również pobudza metabolizm i pomaga stracić na wadze. Zobacz ten wpis.