Categories: ZDROWIE

Gorzka czekolada a odchudzanie

Gorzka czekolada a odchudzanie

7 powodów dla których gorzka czekolada powinna znaleźć się w naszej diecie

Gorzka czekolada, zwana również czarną czy ciemną, składa się z prażonych ziaren kakaowych, tłuszczu i cukru. W przeciwieństwie do mlecznej czekolady zazwyczaj nie zawiera mleka, a jej smak jest mniej słodszy. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będących na diecie, mamy dobre wiadomości. Gorzka czekolada wam nie zaszkodzi, a nawet może pomóc w walce ze stresem, cholesterolem, ciśnieniem…. Przeczytajcie poniżej, jakie korzyści zdrowotne wynikają z jedzenia gorzkiej czekolady.

Oto 7 najważniejszych właściwości gorzkiej czekolady

1. Łagodzi stres

Masz gorszy nastrój, walczysz ze stresem, w takich sytuacjach możesz liczyć na gorzką czekoladę.

Pomaga zwiększyć poziom serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia, który działa jako naturalny środek przeciwdepresyjny. Dlatego właśnie po czekoladzie poprawia nam się nastrój i wzrasta poziom pozytywnej energii.




2. Obniża poziom cholesterolu

W gorzkiej czekoladzie, jej główny składnik kakao, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL (który blokuje żyły i wewnętrzne ściany tętnic) oraz zwiększa produkcje cholesterolu HDL, dzięki czemu obniża ryzyko chorób serca. Z kolei silne przeciwutleniacze zawarte w gorzkiej czekoladzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób.

3. Obniża ciśnienie krwi

Gorzka czekolada może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Flawonoidy obecne w kakao, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawiają przepływ krwi do serca. Niższe ciśnienie krwi to szansa na unikniecie takich chorób serca jak: niewydolność serca, migotanie przedsionków czy miażdżyca. Kontroluj ciśnienie, do pomiaru ciśnienia w domu najlepiej sprawdzi się ciśnieniomierz naramienny, tutaj znajdziesz listę polecanych przez nas ciśnieniomierzy.

4. Dobra na kaszel 

Jeśli masz problem z kaszlem najprostsze rozwiązanie to oczywiście gorzka czekolada. Zawiera substancję chemiczną zwaną teobromina, która wpływa na działanie nerwu błędnego. Związek ten przynosi ulgę w kaszlu.

5. Pomocna w odchudzaniu

Jedna porcja gorzkiej czekolady 70 – 85 procent kakao, trzy razy w tygodniu, może pomóc stracić zbędne kilogramy. Między innymi dzięki błonnikowi, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kopenhadze, jedzenie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach, zmniejsza apetyt na produkty tłuste, słodkie i słone. Ponadto, będąc bogatą w przeciwutleniacze, ciemna czekolada może spowolnić trawienie, więc czujesz się pełny dłużej i mniej jesz podczas następnego posiłku. Czekolada może nawet ożywić metabolizm, spalając więcej tłuszczu i kalorii.

6. Utrzymuje zdrową skórę

Umiarkowane ilości gorzkiej czekolady w diecie pozwalają zachować zdrową cerę. Przeciwutleniacze występujące w gorzkiej czekoladzie, chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia oksydacyjne komórek oraz przyspieszają proces starzenia.

7. Kontrola poziomu cukru we krwi
 
Kakao zawarte w gorzkiej czekoladzie może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Badania przeprowadzone we Włoszech w 2005 roku wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zwiększa wrażliwość na insulinę, co za tym idzie, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Flawonoidy obecne w gorzkiej czekoladzie, zwiększają produkcję tlenku azotu, który pomaga zmniejszyć odporność na insulinę i pomaga organizmowi wykorzystywać insulinę skutecznie. Ponadto, gorzka czekolada, może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u ludzi, którzy są chorzy na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny, czyli wolno podwyższa poziom cukru we krwi. Jednakże, w przypadku diabetyków, zaleca się spożywanie gorzkiej czekolady bezcukrowej.

Wybierając gorzką czekoladę, pamiętajmy, aby miała co najmniej 70% kakao. Jedzmy ją mądrze z umiarem. Sprawdzajmy również, czy w składzie gorzkiej czekolady nie ma syropu glukozowo-fruktozowego. Badania potwierdziły, że syrop ten jest gorszy od cukru, prowadzi do otyłości oraz cukrzycy.

ZdrowieFit

Share
Published by
ZdrowieFit

Recent Posts

Preparat na zaburzenia krążenia obwodowego

Zaburzenia krążenia obwodowego to powszechny problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak…

3 miesiące ago

Podolog – specjalista chorób i nieprawidłowości stóp

Stopy są niezwykle istotną częścią naszego ciała. To one noszą nas przez życie, absorbując ogromne…

7 miesięcy ago

Dotyka nie tylko palaczy tytoniu. Dowiedz się, co to jest POChP

POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) to jedna z najpoważniejszych i najczęściej diagnozowanych chorób układu oddechowego.…

8 miesięcy ago

Nawracające infekcje dróg oddechowych – jak zapobiegać?

Infekcje dróg oddechowych są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie.…

1 rok ago

Masło orzechowe 100%: co warto o nim wiedzieć?

Twoja pociecha uwielbia masło orzechowe? Ty zaś, jako rodzic, zdajesz sobie sprawę, że tego typu…

2 lata ago

Podkłady mineralne — czy warto zrezygnować z tradycyjnych kosmetyków i postawić na naturalne składniki?

Dobór podkładu do typu skóry nie jest rzeczą prostą i potrafi przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie…

2 lata ago