2. Obniża poziom cholesterolu
W gorzkiej czekoladzie, jej główny składnik kakao, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL (który blokuje żyły i wewnętrzne ściany tętnic) oraz zwiększa produkcje cholesterolu HDL, dzięki czemu obniża ryzyko chorób serca. Z kolei silne przeciwutleniacze zawarte w gorzkiej czekoladzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób.
3. Obniża ciśnienie krwi
Gorzka czekolada może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Flawonoidy obecne w kakao, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawiają przepływ krwi do serca. Niższe ciśnienie krwi to szansa na unikniecie takich chorób serca jak: niewydolność serca, migotanie przedsionków czy miażdżyca. Kontroluj ciśnienie, do pomiaru ciśnienia w domu najlepiej sprawdzi się ciśnieniomierz naramienny, tutaj znajdziesz listę polecanych przez nas ciśnieniomierzy.
4. Dobra na kaszel
Jeśli masz problem z kaszlem najprostsze rozwiązanie to oczywiście gorzka czekolada. Zawiera substancję chemiczną zwaną teobromina, która wpływa na działanie nerwu błędnego. Związek ten przynosi ulgę w kaszlu.
5. Pomocna w odchudzaniu
Jedna porcja gorzkiej czekolady 70 – 85 procent kakao, trzy razy w tygodniu, może pomóc stracić zbędne kilogramy. Między innymi dzięki błonnikowi, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kopenhadze, jedzenie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach, zmniejsza apetyt na produkty tłuste, słodkie i słone. Ponadto, będąc bogatą w przeciwutleniacze, ciemna czekolada może spowolnić trawienie, więc czujesz się pełny dłużej i mniej jesz podczas następnego posiłku. Czekolada może nawet ożywić metabolizm, spalając więcej tłuszczu i kalorii.
6. Utrzymuje zdrową skórę
Umiarkowane ilości gorzkiej czekolady w diecie pozwalają zachować zdrową cerę. Przeciwutleniacze występujące w gorzkiej czekoladzie, chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia oksydacyjne komórek oraz przyspieszają proces starzenia.
7. Kontrola poziomu cukru we krwi
Kakao zawarte w gorzkiej czekoladzie może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Badania przeprowadzone we Włoszech w 2005 roku wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zwiększa wrażliwość na insulinę, co za tym idzie, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Flawonoidy obecne w gorzkiej czekoladzie, zwiększają produkcję tlenku azotu, który pomaga zmniejszyć odporność na insulinę i pomaga organizmowi wykorzystywać insulinę skutecznie. Ponadto, gorzka czekolada, może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u ludzi, którzy są chorzy na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny, czyli wolno podwyższa poziom cukru we krwi. Jednakże, w przypadku diabetyków, zaleca się spożywanie gorzkiej czekolady bezcukrowej.
Wybierając gorzką czekoladę, pamiętajmy, aby miała co najmniej 70% kakao. Jedzmy ją mądrze z umiarem. Sprawdzajmy również, czy w składzie gorzkiej czekolady nie ma syropu glukozowo-fruktozowego. Badania potwierdziły, że syrop ten jest gorszy od cukru, prowadzi do otyłości oraz cukrzycy.