Grejpfrut właściwości odchudzające – i nie tylko!
Właściwości odchudzające grejpfruta
O właściwościach odchudzających grejpfruta mówi się od dawna. Lubimy cytrusy. Często sięgamy po mandarynki, pomarańcze czy cytryny. Niestety grejpfrut jest często niedoceniany. Może za swój cierpki, gorzki i kwaśny smak nie sięgamy po niego zbyt chętnie, a szkoda…… Bo grejpfrut wspomaga odchudzanie. Ma również niesamowite, unikalne właściwości zdrowotne, dlatego często nazywa się go owocem z raju. Orzeźwiające i smaczne, grejpfruty są bogate w witaminę C, silny przeciwutleniacz. Zawierają one również błonnik, witaminę A, E, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B, tiaminy, wapń, żelazo i magnez, jak również kilka składniki odżywcze i flawonoidy.
Grejpfrut właściwości odchudzające – jak go jeść podczas odchudzania?
Chcesz schudnąć, planujesz przejść na dietę, nie zapomnij o grejpfrutach w swojej diecie. Grejpfrut czerwony to najzdrowsza odmiana grejpfruta i to on powinien być dołączony do diety podczas odchudzania. Optymalnie jest wprowadzić do jadłospisu pół grejpfruta przed każdym posiłkiem. Można również pic codziennie na czczo szklankę soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta. Choć jest wielu dietetyków, którzy twierdzą, że miąższ grejpfruta jest bardzo wartościowy ze względu na występujące w nim pektyny, które wiążąc się z kwasami żółciowymi zmniejszają absorpcję tłuszczów i w ten sposób przyczyniają się do procesu odchudzania.
Uwaga: nie popijaj leków sokiem z grejpfruta ponieważ może mieć wpływ na wchłanianie się leków, może wzmocnić lub też osłabić ich działanie. Uważaj również na łączenie grejpfrutów z lekami!
Grejpfrut stabilizuje poziom cukru we krwi
Stąd zaleca się, aby osoby z cukrzycą wprowadziły do swojej diety pół dużego grej grejpfruta dziennie. Owoc ten ma niski poziom glikemiczny i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Bogaty w przeciwutleniacze chroni przed nowotworami
Spożywanie grejpfruta zmniejsza ryzyko raka żołądka, okrężnicy, pęcherza moczowego, sutka i przełyku. Bogaty w przeciwutleniacze zwalcza wolne rodniki, szkodliwe substancje, które powodują uszkodzenie komórek w organizmie i są ostatecznie odpowiedzialne za choroby nowotworowe.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej
Poprzez picie szklanki soku grejpfrutowego dziennie, można zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Duża ilość kwasu cytrynowego w grejpfrucie zapobiega odkładaniu się kamieni, a nawet pomaga rozbić małe kamienie, które się już utworzyły. Grejpfruty są dobre dla ogólnego stanu zdrowia nerek.
Chroni serce i obniża poziom złego cholesterolu we krwi
Bogate w witaminę C, grejpfruty są dobre dla zdrowia serca. Wg badań opublikowanych w 2015 roku przez Journal of Clinical Nutrition, osoby jedzące dużo owoców i warzyw mają o 15 procent niższe ryzyko zachorowań na choroby serca. Osoby posiadające najwyższy poziom witaminy C w osoczu krwi, mają jeszcze bardziej obniżone ryzyko chorób serca.
Grejpfruty są bogatym źródłem wielu flawonoidów. Wystarczy jeść jeden grejpfruta dziennie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL o 15,5 procent i trójglicerydów o 27 procent, jak wynika z badania opublikowanego w 2006 roku w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Grejpfrut właściwości odchudzające – super koktajle
Jak urozmaicić sobie spożywanie grejpfruta? Do koktajli śmiało dodawaj pomarańcze truskawki, seler naciowy, miętę, jogurt naturalny czy awokado. Posłodzić warto miodem lub ksylitolem.