Jabłko wartości odżywcze, kalorie, wpływ na zdrowie
Jabłka należą do najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są dostępne o każdej porze roku, są smaczne, a ich uniwersalność sprawia, że są jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców w polskiej kuchni! Podaje się je w różnych formach – w ciastach, deserach, jako dodatek do mięs. Ale najczęściej jemy je na surowo… I słusznie! Surowe jabłko to najzdrowsza forma tego owocu i synonim zdrowej przekąski! Nie na darmo do najbardziej znanych brytyjskich przysłów zalicza się: „An apple a day keeps the doctor away”, czyli w wolnym tłumaczeniu: „Jedno jabłko dziennie, i masz lekarza z głowy”! Zabacz jabłko wartości odżywcze…..
Jabłko wartości odżywcze i kalorie
Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, antyoksydantów i minerałów. W 100 gramach jabłka dostarczymy organizmowi około 52 kalorii, na które w większości składają się węglowodany. Poszczególne odmiany jabłek będą się różnić wartościami odżywczymi. Również stopień dojrzałości i świeżości konkretnego owocu będzie mieć na nie wpływ. Nie zmienia to jednak faktu, iż jabłka mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Jabłko wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne
Jabłko to owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych. Poniżej lista najważniejszych dobrodziejstw płynących z regularnego spożywania tego owocu:
1. Bielsze i zdrowsze zęby!
Jabłko nie zastąpi szczoteczki do zębów, ale może pomóc w zapobieganiu próchnicy poprzez redukcję poziomu szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
2. Sprawniejszy umysł!
Badania laboratoryjne na myszach wykazały, że jabłka mogą znacząco wpłynąć na zahamowanie procesu starzenia się mózgu, a także zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera! Dodatkowo wartości odżywcze jabłka zapobiegają rozpadowi komórek mózgowych produkujących dopaminę, co redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u osób starszych!
3. Rakowi wspak!
Naukowcy są zgodni – spożywanie bogatych w substancje odżywcze jabłek może znacząco zredukować ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego, marskości wątroby, a także raka piersi! Należy przy tym zaznaczyć, że skórka jabłka jest szczególnie bogata w substancje hamujące wzrost komórek rakowych. Jedzmy jabłka w całości! Zobacz co jeszcze jeść, aby zapobiec nowotworom.
4. Mniejsze ryzyko cukrzycy!
Kobiety spożywające przynajmniej jedno jabłko dziennie mają aż o 28% niższe szanse zachorowania na cukrzycę typu drugiego, gdyż wartości odżywcze jabłek pomagają regulować poziom cukru we krwi.
5. Niższy cholesterol!
Rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach łączy się z tłuszczami w jelitach, co przekłada się na niższy poziom cholesterolu w organizmie.
6. Serce jak dzwon!
Obszerne badania wykazały, że spożywanie dużych ilości rozpuszczalnego błonnika wpływa na spowolnienie procesu zatykania arterii przez płytki cholesterolowe, a zawarte w skórce jabłka fenole zapobiegają osadzaniu się płytek na ściankach arterii. Dzięki temu znacząco zmniejsza się ryzyko zawału serca! Przeczytaj jeszcze jak migdały wzmacniają naczynia krwionośne i serce!
7. Pokonaj zaparcia i inne dolegliwości!
Błonnik w jabłkach reguluje pracę jelit i wpływa pozytywnie na regularne wypróżnianie się, a dodatkowo pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia uciążliwych hemoroidów.
8. Kontroluj masę ciała!
Nadwaga jest powodem wielu problemów zdrowotnych – od wysokiego ciśnienia i zawałów, aż po uciążliwe zaburzenia snu. Lekarze są zgodni – dieta bogata w błonnik pomaga regulować masę ciała, a jabłka dzięki swoim wartościom odżywczym i niskiej kaloryczności są idealnym towarzyszem zdrowej i zbilansowanej diety.
9. Detoks wątroby!
Nie oszukujmy się – toksyny są wszędzie! Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych organów, gdyż jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn. Jabłka i ich wartości odżywcze są doskonałym „suplementem” diety wpływającym na pracę wątroby, w przeciwieństwie do restrykcyjnych diet oczyszczających, do których należy podchodzić bardzo sceptycznie.
10. Zwiększ odporność!
Czerwone jabłka zawierają kwercetynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kwercetyna wpływa pozytywnie na zwiększenie odporności zwłaszcza w okresach wzmożonego stresu!
Kalorie i wartości odżywcze jabłka (wartości uśrednione)
Składnik |
Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) |
52 kcal / 218 kJ |
Białko |
0,26 g |
Tłuszcz ogółem |
0,17 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,028 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,007 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,051 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,009 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,042 g |
Węglowodany |
13,81 g |
Błonnik pokarmowy |
2,4 g |
Witamina A |
54 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,18 mg |
Witamina K |
2,2 µg |
Witamina C |
4,6 mg |
Witamina B1 |
0,017 mg |
Witamina B2 |
0,026 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,091 mg |
Witamina B6 |
0,041 mg |
Kwas foliowy |
3 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Kwas pantotenowy |
0,061 mg |
Wapń |
6 mg |
Żelazo |
0,12 mg |
Magnez |
5 mg |
Fosfor |
11 mg |
Potas |
107 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
0,04 mg |
Miedź |
0,03 mg |
Mangan |
0,04 mg |
Selen |
0 µg |
Fluor |
3,3 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
12 mg |
Chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że jabłko to nie tylko korzystne dla zdrowia wartości odżywcze, ale też wspaniały smak i zawsze „trendy” przekąska!