Categories: ZDROWIE

Jagody goji – czy na pewno czerwone diamenty?

Jagody goji przysmak celebrytów

Popularne wśród gwiazd, z Madonną na czele, jagody goji są stosowane w medycynie chińskiej od ponad 6000 lat. Moja pierwsza fascynacja jagodami goji miała miejsce po obejrzeniu Dzień Dobry TVN, a w nim Agnieszki Maciąg. 

Modelka promując zdrowy styl życia oraz produkty firmy Sante, zaprezentowała ciekawy koktajli oczyszczający m.in z dodatkiem jagód goji na bazie napoju sojowego. 



Jagody goji i właściwości

Te pomarszczone czerwone jagody mają rzekomo zwiększać aktywność układu odpornościowego i mózgu, chronić przed chorobami, zawierają witaminę C, witaminę B2, witaminę A, żelazo, selen i inne przeciwutleniacze. Firmy, producenci, portale internetowe przekonują o cudownych właściwościach jagód goji. Marketingowe hasła brzmią: najzdrowszy owoc świata, eliksir młodości, antidotum na cukrzycę, nadciśnienie i inne choroby cywilizacyjne. Ale czy faktycznie jagody goji są tak zdrowe? Czy w naszej strefie klimatycznej nie mamy równie wartościowych owoców? Na jakich badaniach opierają swe tezy znawcy tematu?

Jagody goji a badania

Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne ( BDA ) zbadało czy właściwości zdrowotne jagód goji są poparte dowodami. Niestety okazało się, że nie ma wiarygodnych dowodów na poparcie tych rzekomych korzyści dla zdrowia. Większość badań przeprowadza się na małej grupie ochotników, w laboratoriach przy użyciu oczyszczonych i wysoko skoncentrowanych ekstraktów z jagód goji. Niedawno znalazłam bardzo trafną wypowiedź pani doktor Aleksandry Kapały, która jest przewodniczącą Sekcji Dietetyki POLSPEN. Pani doktor, która została poproszona o zajęcie stanowiska, niestety nie mogła wypowiedzieć się wiążąco na temat jagód goji. Powodem jest brak poważnych badań oraz ogromna rozpiętość podawanych składników odżywczych, zawartych w jagodach goji. Pani doktor przyznała jednak, że na polskim rynku mamy tak wiele produktów o znanej zawartości składników i znanym działaniu prozdrowotnym, że nie trzeba się uciekać do udziwnień diety i stosować produktów importowanych z dalekich krajów. A do diety swoich pacjentów włącza tylko sprawdzone owoce.

Stąd nasz apel, aby podchodzić do wszystkich nowinek żywieniowych spokojnie, z minimalna rezerwą. I oczywiście jeśli macie ochotę dołączyć jagodę goji do swojej diety czytajcie uważnie etykiety. Niech produkty będą bez dodatków siarki i konserwantów oraz z wiarygodnego źródła, a ponieważ jagody goji są stosunkowo drogie, warto urozmaicać naszą dietę o owoce i warzywa z naszej strefy klimatycznej, a nie ograniczać się tylko do jagód goji, bez udowodnionych korzyści zdrowotnych.

ZdrowieFit

Share
Published by
ZdrowieFit
Tags: JAGODY GOJI

Recent Posts

Preparat na zaburzenia krążenia obwodowego

Zaburzenia krążenia obwodowego to powszechny problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak…

3 miesiące ago

Podolog – specjalista chorób i nieprawidłowości stóp

Stopy są niezwykle istotną częścią naszego ciała. To one noszą nas przez życie, absorbując ogromne…

7 miesięcy ago

Dotyka nie tylko palaczy tytoniu. Dowiedz się, co to jest POChP

POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) to jedna z najpoważniejszych i najczęściej diagnozowanych chorób układu oddechowego.…

8 miesięcy ago

Nawracające infekcje dróg oddechowych – jak zapobiegać?

Infekcje dróg oddechowych są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie.…

1 rok ago

Masło orzechowe 100%: co warto o nim wiedzieć?

Twoja pociecha uwielbia masło orzechowe? Ty zaś, jako rodzic, zdajesz sobie sprawę, że tego typu…

2 lata ago

Podkłady mineralne — czy warto zrezygnować z tradycyjnych kosmetyków i postawić na naturalne składniki?

Dobór podkładu do typu skóry nie jest rzeczą prostą i potrafi przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie…

2 lata ago