Ksylitol – 7 głównych korzyści zdrowotnych
Ksylitol, xylitol, cukier brzozowy – poznaj jego moc i korzyści zdrowotne
Powody, dla których warto zamienić cukier na ksylitol
Wygląd i smak cukru
Będzie nam łatwo przekonać się do ksylitolu, ponieważ ma on bardzo podobny wygląd do cukru oraz prawie identyczny smak. Jest to jego przewaga nad innymi alternatywami cukru ponieważ np. stewia ma trochę gorzki posmak i nie wszystkim smakuje. Ponadto ksylitol to produkt naturalny, wytwarzany z kory brzozy.
Ksylitol dobry dla diabetyków
Ze względu na niski indeks glikemiczny ksylitol jest polecany cukrzykom. Cukier brzozowy nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie nie stymuluje wydzielania insuliny. Co więcej stabilizuje poziom insuliny w harmonii z układem hormonalnym.
Ksylitol znakomity przy odchudzaniu
Ksylitol zawiera o wiele mniej kalorii niż cukier, a ponieważ ma niski indeks glikemiczny zmniejsza łaknienie na słodycze, pomagając tym samym w walce z niechcianymi kilogramami. Dlatego jeśli jesteście na diecie i poczujecie nagłą chęć na coś słodkiego, zróbcie sobie szybki deser z jogurtu naturalnego, ksylitolu i kakao.
Ksylitol a wirusy i grzyby
Ksylitol ma też działanie przeciwgrzybicze. Walczy z drożdżakami i innymi zakażeniami grzybiczymi. Przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit (np. helicobacter pylori). Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomaga też w zwalczaniu zakażeń. Dodatkowo nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol a zasadowe PH
Ksylitol należy do substancji alkalizujących tym samym przyczynia się do utrzymania ciała w zasadowym, zdrowym pH. Dlatego zalecany jest przy nadkwasocie. Wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Ksylitol a zdrowe zęby
Ksylitol posiada szeroką gamę korzyści dla poprawy zdrowia naszych zębów oraz jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Badania kliniczne wykazały, że ksylitol zmniejsza ryzyko próchnicy, likwiduje zapalenie dziąseł i ma wiele korzyści dentystycznych. Jest on również najlepszym słodzikiem dla zębów.
Ksylitol a dawkowanie i bezpieczeństwo
Zalecenia odnośnie dawkowania ksylitolu są różne. Niektórzy zalecają stosować 3 łyżeczki dziennie, ponieważ nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Są głosy, aby stopniowo wprowadzać ksylitol do diety. Myślę, że można dawkowanie potraktować indywidualnie. Choć docelowo fińscy naukowcy radzą nie przekraczać dawki ok. 40 g ksylitolu dziennie, choć jednocześnie przekonują, że jest on całkowicie bezpieczny, bez względu od spożytej ilości.
Kogel Mogel – szybki deser na diecie
Na koniec podaję Wam pomysł na szybki deser, który można łatwo zrobić jeśli jesteście na diecie lub jak macie ochotę na coś zdrowego i słodkiego. Kogel mogel z ksylitolem. Jajka są zdrowe i polecane przez dietetyków. Pamiętajcie, aby sparzyć jajko wrzącą wodą przed przystąpieniem do kręcenia kogla mogla. Opcjonalnie można dodać kakao. Smacznego!