Migdały – 9 powodów dla których warto je pokochać
Wiele osób na diecie unika migdałów, myśląc, że są zbyt kaloryczne. Ale migdały są znakomite podczas diety. Zmniejszają apetyt na węglowodany, świetnie zaspokajają głód między posiłkami. Zawierają zdrowe tłuszcze, które zapewniają wysoki poziom sytości. Migdały właściwości – są bogate w minerały, witaminy oraz składniki odżywcze, potrzebne w naszej diecie. Migdały mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, są również znakomitym źródłem białka.
Migdały właściwości – i 9 powodów, dla których warto jeść migdały, nawet podczas odchudzania
1. Obniżają zły cholesterol
Migdały spożywane regularnie, mogą pomóc uregulować poziomu cholesterolu. Pomagają podnieść poziom dobrego chorestelory i zmniejszają stężenie LDL czyli tzw. złego cholesterolu. Badania opublikowane w 2002 roku w American Heart Association Journal stwierdził, że migdały mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o 15 procent. Liczba ta jednak zależy od ilości migdałów spożywane codziennie.
2. Wzmacniają naczynia krwionośne i serce
Migdały zawierają wiele składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia serca. Magnez, poprawia przepływ krwi, tlenu oraz składników odżywczych w całym ciele. Dzięki czemu, możemy kontrolować ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca. Migdały zawierają wysoki poziom jednonienasycone kwasów, zdrowych dla serca, jak również witaminę E, która pomaga zmniejszyć stan zapalny tętnic. Uwaga migdały zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Dlatego dbając o serce, jedzmy codziennie garść migdałów. Albo w postaci przekąski albo dodając do sałatek, zup czy smoothie.
3. Mają niski indeks glikemiczny
Migdały zmniejszają apetyt na węglowodany, mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, są również znakomitym źródłem białka i świetnie zaspokajają głód między posiłkami, zapewniając wysoki poziom sytości. Migdały zapobiegają odkładaniu się tłuszczów i regulują przemianę materii.
4. Na prostatę i raka piersi
Migdały są doskonałym źródłem melatoniny. Melatonina chroni przed rakiem piersi na kilka sposobów, w tym poprzez zmniejszenie aktywności aromatazy w piersi, zmniejszając produkcję estrogenów. Spożywanie migdałów zapobiega rozwojowi prostaty, polepsza potencje oraz ma dobroczynny wpływ na układ hormonalny mężczyzn.
5. Są bogate w wapń i magnez
Spożywając migdały, dostarczamy organizmowi wapń, czyli istotny element budulcowy naszych kości i zębów. Wapń jest ważny dla nas w każdym wieku, ale szczególne istotny jest w diecie osób starszych i dzieci. Migdały to również bogate źródło magnezu. A jak wiemy, niedobór magnezu może prowadzić do przemęczenia organizmu i problemów ze snem.
6. Poprawiają kondycję skóry
Migdały to znakomite źródło witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza, mającego korzystny wpływ na kondycję skóry. Witamina młodości, bo tak nazywa się witaminę E, działa przeciwzmarszczkowo i uelastycznia skórę. Olejek migdałowy jest częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, dzięki swoim właściwościom nawilżającym i natłuszczającym. Dlatego jeśli chcesz zachować młodość na dłużej jedz smaczne migdały regularnie.
7. Wpływają na utratę wagi
Wiele osób na diecie unika migdałów, myśląc, że są zbyt kaloryczne. Mit ten został obalony przez International Journal of Obesity. Przeprowadzone badania stwierdziły, że osoby, które były na restrykcyjnej diecie z dodatkiem migdałów, schudły odpowiednio więcej od osób, które były na takiej samej restrykcyjnej diecie, ale do której dodano zamiast migdałów inne węglowodany złożone. Pomimo faktu, iż migdały miały 21% tłuszczu więcej od węglowodanów zaproponowanych drugiej grupie.
8. Duża zawartość białka
Migdały to również bogate źródło białka. A jak wiemy w każdej zdrowej diecie jest nacisk na dostarczenie orgazmowi wysokiego poziomu białka i zdrowych tłuszczów, a unikaniu przetworzonych węglowodanów. Białko to podstawowy budulec tkanki mięśniowej, a zwiększony poziom tkanki mięśniowej to wzrost tempa przemiany materii, czyli spalamy kalorie, nawet podczas spoczynku.
9. Lepsze włosy
Wiele substancji odżywczych, takie jak kwas oleinowy, witaminę E, miedź, magnez i mangan wpływają korzystnie na wygląd i kondycję włosów. Migdały przetarte na pastę to doskonała maseczka dla zniszczonych włosów. Włosy po niej są miękkie w dotyku i błyszczące.
Mam nadzieję, że powyższe argumenty okażą się wystarczające, aby od dzisiaj dodać do diety kilka sztuk migdałów. Ale pamiętajmy, że dobroczynny wpływ na na zdrowie zniknie, jeżeli migdały zostaną poddane obróbce termicznej.