Produkty bogate w żelazo – lista najbardziej popularnych
Niedobór żelaza jest niebezpieczny dla naszego organizmu i niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu. Dlatego spożywanie produktów bogatych w żelazo jest tak ważne. Żelazo zwiększa odporność organizmu, odpowiada za produkcję hemoglobiny, dodaje energii oraz wpływa na nasz wzrost. Jego niedobór prowadzić może do omdleń, anemii, słabego wzrostu, arytmii serca. Poniżej znajdziecie listę produktów spożywczych, które są bogate w żelazo.
Ale pamiętajcie! Żelazo jest lepiej przyswajane w organizmie jeśli łączy się je z produktami zawierającymi dużo witaminy C.
Kobiety w ciąży, dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, osoby po operacjach, powinny w szczególny sposób zwrócić uwagę na ilość żelaza w diecie. Warto wzbogacić codzienną dietę w produkty, które są dobrym źródłem żelaza.
Pierwsze objawy sygnalizujące niedobór żelaza to zmęczenie i osłabienie organizmu, kruche i łamliwe paznokcie oraz włosy, brak energii. Skóra jest sucha i szorstka. Bardzo często w kącikach ust robią się zajady. Z kolei przewlekły brak żelaza prowadzi do anemii.
Poznajcie produkty bogate w żelazo – lista najbardziej popularnych:
Uwaga!!! Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych łatwiej się wchłania niż to pochodzenia roślinnego. Tak jak wspominaliśmy wcześniej, witamina C poprawia wchłanianie tego pierwiastka, dlatego do posiłkuj warto dodać warzywa i owoce bogate w witaminę C.
Mięsa: wołowina, wątróbka, cielęcina
Ryby: makrela, śledź, sardynka
Warzywa bogate w żelazo: szpinak, brokuły, pietruszka, buraki, pomidory, czosnek, boćwina, fasola, kalafior
Owoce bogate w żelazo: morele, brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, rodzynki, jabłka
Bogate w żelazo są również żółtka jaj (zobacz przepis na kogel mogel z ksylitolem) oraz pieczywo pełnoziarniste. Z nasion polecamy pestki dyni, słonecznika, orzechy oraz kaszę jaglaną.