Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami
Ryż doskonale łączy się ze smakiem soczystych warzyw! Risotto z suszonymi pomidorami to lekkie, ale sycące danie, które możemy przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Jego wykonanie nie jest trudne ani czasochłonne – wystarczy zaledwie 40 minut, aby przyrządzić szybki obiad dla całej rodziny. Warto wykorzystać specjalny ryż do risotto, który ugotujemy w aromatycznym bulionie. Sprawdzi się na przykład Bulion warzywny WINIARY. Do risotto z suszonymi pomidorami można dodać surowe karczochy, które należy obrać z zewnętrznych, zdrewniałych liści lub wykorzystać te w zalewie. Posiłek będzie jeszcze bardziej sycący, gdy dodamy podsmażoną pierś z kurczaka. Z czym jeszcze doskonale komponuje się risotto? Warto do niego dodać tymianek oraz starty parmezan.
Risotto, czyli ryż w sosie curry
Ryż w sosie curry to kolejne sycące danie jednogarnkowe o orientalnym smaku. Tym razem również wykorzystamy filet z kurczaka, jednak z dodatkiem aromatycznego curry. Do risotto warto dodać warzywa, takie jak cukinia oraz fasolka szparagowa (może być mrożona). Do tej kompozycji składników doskonale pasuje świeży koperek, którym udekorujemy gotowe danie. Ryż w sosie curry to popularne danie, które ze względu na wyjątkowy smak ma wielu wielbicieli!
Sałatka z ryżu z groszkiem zielonym
A może sałatka z ryżu i warzyw? Te lekkie danie można przygotować w mniej niż pół godziny – warto od razu wstawić ryż i w międzyczasie zająć się warzywami. W tym przepisie wykorzystamy pieczarki, groszek konserwowy, pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone, paprykę oraz cebulę dymkę. Wystarczy podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę, a ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na koniec łączymy z ryżem oraz gęstym majonezem – z uwagi na kremową konsystencję i smak idealnie sprawdzi się Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem
W tym przepisie wykorzystamy udko kurczaka, które ugotujemy w aromatycznym bulionie wraz z marchewką. Należy również przygotować zasmażkę z masła i mąki, którą trzeba rozprowadzić w wywarze tak, aby nie było grudek. Na koniec wystarczy połączyć potrawkę z ryżem i posypać świeżą natką pietruszki. To wszystko!
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
A teraz czas na pyszne danie wegetariańskie! Ryż może być doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju zapiekanek. W tym przepisie należy go ugotować, wystudzić i połączyć z surowym jajkiem i żółtym serem. A jakie warzywa warto dodać? Sprawdzą się papryki kolorowe, bakłażan, cebula, czosnek i pieczarki. Wszystkie warzywa należy podsmażyć oraz doprawić solą i pieprzem. Nie potrzeba więcej przypraw, ponieważ takie połączenie warzyw to znakomita kompozycja smaków i aromatów. Na koniec wystarczy ułożyć ryż w naczyniu żaroodpornym, dodać warzywa, a na wierzch kolejną warstwę ryżu. Zapiekankę należy piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 15-20 minut. Gotowe!