Sałatka z pierożkami tortellini
Bardzo dużą popularnością cieszą się sycące sałatki. Przepisy umożliwiają przygotowanie w ciągu dosłownie kilku chwil potrawy, którą można najeść się do pełna. Dobrym tego przykładem jest proponowana przez nas sałatka z pierożkami tortellini. Do jej przygotowania potrzebne będzie jedno opakowanie tego wyjątkowego makaronu, najlepiej w wersji z ricottą i szpinakiem. Oprócz tego skorzystaj z trzech łyżek puszystego majonezu, takiego jak Majonez Delikatny WINIARY, 150 g szynki, 1 ogórka, opakowania pomidorków koktajlowych, puszki kukurydzy oraz soli i pieprzu do smaku.
Lista składników tego przepisu nie jest długa, podobnie jak jego realizacja. Pierożki tortellini ugotuj, przelej zimną wodą i odsącz. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, ogórka w grubą kostkę, natomiast pomidory na połówki lub ćwiartki. Odsącz kukurydzę z zalewy i wszystkie składniki połącz wraz z majonezem. Po doprawieniu sałatki solą i pieprzem będzie ona gotowa do podania!
Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Nasza druga propozycja, pełna zieleniny sałatka z bobu, zadowoli również miłośników mięsa ze względu na zawartość chrupiącego boczku. Do jej przygotowania potrzebne ci będą: około kilogram bobu, 100 g wędzonego boczku, 4 ugotowane na twardo jajka, opakowanie zieleniny, na przykład mieszanki sałat oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. Na koniec sałatkę dobrze jest przysypać kiełkami.
W pierwszej kolejności ugotuj bób w osolonej wodzie. Powinno to zająć około kwadransa. Sałatka będzie smakować najlepiej, jeśli zdecydujesz się na obranie bobu. W trakcie gotowania możesz zająć się boczkiem, który należy usmażyć na chrupko, korzystając z suchej patelni. Ugotowane na twardo jajka pokrój w ćwiartki. Sałatkę lub talerzyk wyłóż zieleniną, na niej umieść bób, boczek i jajka. Ostatnią warstwę stworzą kiełki. Jeśli szukasz bardziej wyrazistych smaków, użyj sprawdzonej przyprawy, takiej jak WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek.
Sałatka pieczarkowa
Równie szybka w przygotowaniu jest sałatka pieczarkowa. Aby zrealizować ten przepis, potrzebne ci będą: woreczek ryżu, pół kilograma pieczarek, 3 ząbki czosnku, majonez, łyżeczka soku z cytryny, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz zająć się pieczarkami, które należy oczyścić, ugotować w słonej wodzie, skropić sokiem z cytryny i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dopraw przekąskę solą i pieprzem i udekoruj natką pietruszki. To wszystko! Sałatkę możesz od razu zaserwować domownikom lub gościom.