Stewia – zdrowy zamiennik cukru, zero kalorii
Stewia – antidotum dla wielbicieli cukru
Nie jest dla nikogo zaskoczeniem, że ogromna grupa ludzi uwielbia i spożywa słodycze oraz napoje słodzone. Niestety otyłość stała się rzeczywistością i codziennością. Nadmiar cukru przyczynia się również nie tylko do otyłości, ale do wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy choćby cukrzyca. Wielu z nas z chęcią zmniejszyło by spożywanie cukru, nie rezygnując jednak z dosładzanych napoi i słodyczy. I jest na to sposób – zamień cukier na stawię lub ksylitol.
Co to jest Stewia?
Stewia rebaudiana jest rośliną, ziołem, które rośnie w Ameryce Południowej, gdzie jego liście były wykorzystywane przez wieki do słodzenia potraw. Stewia jest niezwykle słodka i w surowej postaci około 40 razy słodsza od cukru. W Japonii, ekstrakt stewii jest stosowany jako zamiennik cukru, od 1970 roku i obecnie stanowi 40% całkowitego zużycia słodzika tego kraju. Co ciekawe, stewia stała się popularna na rynku japońskim, kiedy aspartam został zakazany z powodu problemów zdrowotnych. W Polsce stewię można spożywać od listopada 2011 roku, kiedy to została dopuszczona do obrotu w całej Unii Europejskiej.
Niezwykle właściwości stewii
– nie podnosi poziomu insuliny we krwi
– nie ma kalorii
– indeks glikemiczny wynosi zero
– nie wpływa na poziom cukru we krwii
Według wielu badań oraz stowarzyszenia American Diabetes Association stewia jest bezpieczna dla diabetyków. Co więcej, stabilizuje u cukrzyków poziomu cukru we krwi, zwiększając oporność na insulinę oraz hamując wchłanianie glukozy w organizmie. Roślina stewia zawiera wiele witamin i minerałów, w tym chrom i magnez.
Stewia staje się coraz bardziej popularna, sięgają po nią wielkie koncerny takie jak Pepsi czy Coca-Cola, wprowadzając na rynek Pepsi True czy Coca-Cola Life. Koncerny odchodzą od sztucznych słodzików, które zostały zidentyfikowane jako przyczyna przyrostu masy. Wiedzą również, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi zdrowego odżywiania i grupa ludzi chcących sie zdrowo odżywiać rośnie z dnia na dzień.