Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką
Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką i ksylitolem
Zastanawiacie się nad zdrową przekąską do pracy, nie macie pomysłu na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły – zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką – ten przepis jest dla Was. Przepis na ciasteczka znalazłam na stronie KwestiaSmaku i po małej modyfikacji podaje przepis na nie.
Podane poniżej składniki umożliwią Wam upieczenie ponad 20 ciasteczek. Oczywiście możecie zmieniać proporcje w zależności ile ciastek planujecie upiec. Naszym zdaniem te proporcje są optymalne.
Co należy przygotować/składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (200g)
- 2 średnie marchewki (200 g)
- 1,5 szklanki mąki (można dać ciut mniej około 200g)
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki ksylitolu/cukru
- 0,25 szklanki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
Jak przygotować zdrowe ciasteczka owsiane:
Uszykować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę, płatki, cynamon oraz proszek do pieczenia. W tak zwanym między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni. Po czym w drugiej misce ucieramy marchew. Następnie wbijamy jajka, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz (masło oraz olej kokosowy). Słodzimy, czyli dodajemy cukier waniliowy, ksylitol, syrop klonowy lub miód. Wszystko razem mieszamy po czym dodajemy suche składniki z pierwszej miski i znów wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie, z tak przygotowanego ciasta formujemy ciasteczka. Najlepiej formować kulki po czym pod koniec formowania je spłaszczyć w ten sposób, aby powstały dyski. Ciasteczka układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik w tym czasie już powinien się nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawiamy ciasteczka do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Smacznego! Zdrowe ciasteczka owsiane to znakomita przekąska do pracy czy szkoły. Wyśmienicie smakuje dzieciom, a przepis można dowolnie modyfikować w zależności od składników, które mamy akurat w kuchni. Jeśli nie mamy ksylitolu, śmiało możemy wykorzystać inne substancje słodzące: stewię, miód, syrop klonowy lub też cukier.