Zioła włoskie – dlaczego warto ich używać i które wybrać? Wyjaśniamy!
Zioła włoskie należą do składników, bez których nie może obejść się żadna potrawa sporządzana na podstawie tradycyjnej, włoskiej receptury. Mają one bowiem kluczowe znaczenie w tamtejszej kuchni. Wobec tego dodawane są niemal do każdego dania, skutecznie wzbogacając jego smak i aromat. Sprawdź, dlaczego włoskie zioła są aż tak ważne i czym powinieneś kierować się przy ich wyborze.
Dlaczego zioła są bardzo ważną częścią kuchni włoskiej?
Zioła są podstawą kuchni włoskiej. To właśnie w nich tkwi cała kwintesencja smaku tamtejszych potraw. Umiejętnie dodane potrafią skutecznie podkreślić smak i aromat produktów – a nie tak jak to bywa często w naszym kraju, całkowicie go zamaskować. Ten podstawowy składnik idealnie komponuje się niemal ze wszystkim. Sprawdzi się zarówno do pizzy, jak i makaronów, sosów, lasagne i wielu innych dań. Stosuj zioła włoskie wtedy, kiedy zależy Ci na tym, aby wydobyć prawdziwy smak włoskiej kuchni. Można je spożywać praktycznie codziennie, a dodatkowym atutem jest ich pozytywny wpływ na zdrowie.
Najpopularniejsze zioła kuchni włoskiej
Kuchnia włoska bazuje na trzech podstawowych składnikach, którymi są bazylia, oregano oraz rozmaryn. Każdy z nich jest zupełnie inny, a jednocześnie odgrywa bardzo ważną rolę. Dotyczy ona zarówno smaku, jak i właściwości zdrowotnych.
Bazylia
Zioło, jakim jest bazylia, stosowane jest zarówno jako główny składnik sosów do makaronów w postaci pesto, jak i dobrze prezentująca się dekoracja. Spotkać je można zatem na pizzy, w spaghetti, marynatach, sosach, mięsach i potrawach z podrobów. Bazylia ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i trawienie. Ułatwia też przyswajanie składników odżywczych z potraw oraz reguluje pracę układu nerwowego.
Oregano
Oregano ma goryczkowaty smak i jest niezbędnym dodatkiem każdej pizzy. Można też dodawać je do marynowanych warzyw, pieczonego mięsa, ryb oraz zup. Doskonale komponuje się z oliwą i innymi popularnymi przyprawami, takimi jak np. czosnek. Zioło to działa jak naturalny antybiotyk. Jest to cenne źródło substancji odżywczych, witamin i minerałów. Wspomaga trawienie, pracę wątroby i przemianę materii, a także zapobiega lub zmniejsza owrzodzenie żołądka.
Rozmaryn
Rozmaryn charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. Potrafi uszlachetnić smak wielu potraw, lecz szczególnie dobrze komponuje się z mięsem i wszelkimi innymi potrawami wysokobiałkowymi o podobnym smaku. Jego działanie korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz wspomaga układ nerwowy, m.in. poprzez poprawę pamięci. Poleca się stosowanie go u diabetyków, gdyż wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.
Które zioła włoskie wybrać?
Na rynku znaleźć można zioła włoskie w postaci gotowych mieszanek bądź pojedyncze przyprawy, które możesz wymieszać samemu. Wybierając właściwą mieszankę, podkreślisz smak i aromat wielu potraw. Przygotowane przez Ciebie dania będą smakowały tak, jakby pochodziły prosto ze słonecznej Italii. Warunek jest tylko jeden – przed zakupem dokładnie sprawdź, jaki produkt wybierasz.
To, co powinno Cię zainteresować, to przede wszystkim skład. Warto bazować na produktach, które zawierają tylko i wyłącznie naturalne komponenty. Unikaj wszelkich zbędnych dodatków. Niektóre mieszanki mogą być bowiem wzbogacone konserwantami, cukrem bądź solą. Wszystkie te produkty są nie tylko zbędne, ale też mogą mieć niekorzystny wpływ na Twój organizm. Postaw więc na zioła włoskie o najwyższej jakości!